Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstoffen van het lichaam. Ze zijn een aaneenschakeling van kleinere deeltjes die we aminozuren noemen. Elk eiwit bestaat uit verschillende aminozuren en deze aminozuren zijn van bijzonder groot belang voor de algemene gezondheid, de groei, het behoud en de vernieuwing van spierweefsel, organen en eveneens voor herstel na  sportprestaties.

De juiste onderlinge verhouding van aminozuren in het voer of bijproducten  bepalen de biologische waarde van het eiwit. Des te hoger deze biologische waarde, des te  beter en meer uitgebalanceerd de essentiële aminozuren zijn. Daardoor ontstaat b.v. ook een beter en sneller hertel na een vlucht.

Aminozuren
Er zijn 20 verschillende aminozuren die belangrijk zijn. Acht daarvan zijn essentiële aminozuren, wat betekent dat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken. We moeten ze dus via de voeding of supplementen kunnen aanvoeren.

Uit deze acht aminozuren is het lichaam in staat de andere aminozuren aan te maken. Het lichaam kan ook zelf eiwitten afbreken tot aminozuren, welke het dan vervolgens weer kan gebruiken om zelf eiwitten aan te maken. Bijna elk eiwit in het lichaam bevat alle 20 verschillende aminozuren. Het is dus van belang daar rekening mee te houden bij de keuze van uw voer of bijproducten.

Het toevoegen van een zo compleet mogelijk aminozurencomplex maakt het onze duiven makkelijker. Eiwitten moeten namelijk niet eerst afgebroken worden alvorens het organisme er wat mee kan.

Deze losse aminozuren worden direct in het bloed opgenomen en zijn heel belangrijk voor een beter herstel, het voorkomen van schade aan de spiercellen en o.a. een betere vetverbranding

Plantaardige eiwitten verstrekken we aan onze duiven via het voer en via bijproducten. Een deel van deze eiwitten zijn benutbaar, een ander deel wordt niet door het lichaam opgenomen. De keuze van de voersamenstelling is bepalend voor de gedeeltes benutbaar en niet benutbaar eiwit er in.

Hoe hoger het gehalte aan benutbaar eiwit, des te beter en volwaardiger het voer is. Het verteringsproces van deze eiwitten neemt ongeveer 24 tot 72 uur in beslag. De eiwitten moeten namelijk eerst afgebroken worden tot aminozuren waarna het lichaam er eiwitten van maakt.

Dierlijke eiwitten worden door het lichaam veel sneller opgenomen dan plantaardige. Goede voorbeelden zijn whey en ei-eiwitten. Ze hebben een bijzonder hoge biologische waarde. Daardoor zijn ze gemakkelijk opneembaar en bijzonder geschikt om het herstel na een vlucht veel sneller te laten verlopen.

Het op elkaar afstemmen van voer en bijproducten blijft onze ultieme uitdaging om zodoende nog beter de noden van de hedendaagse duivensport in te vullen.