Vetten, de belangrijkste brandstof.

Vetzuren in de voeding zijn een zeer belangrijk onderdeel voor onze gevleugelde atleten. Ze zijn de belangrijkste brandstof voor onderweg maar vooral en al evenzeer ook essentieel voor een goede gezondheid.

Nog belangrijker daarin zijn de juiste vetzuren in de juiste verhoudingen te voorzien. Gelukkig wordt daar de laatste jaren vrij intensief wetenschappelijk onderzoek naar verricht en dat werpt zijn vruchten af in de moderne postduivenverzorging

Duiven gaan er niet per definitie sneller van vliegen, wel langer snel. Vooral belangrijk is, dat ze een betere weerstand opbouwen en daardoor ook veel makkelijker gezond blijven. Dat is een eerste en fundamentele voorwaarde in de opbouw naar conditie en vorm toe.

Er zijn verschillende soorten vetten en elk hebben ze hun verschillende functie en eigenschappen. We kennen verzadigde vetzuren en er zijn onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetzuren kunnen we onderverdelen in enkelvoudig of meervoudig onverzadigde vetzuren.

Afhankelijk van de plaats waar de eerste onverzadigde binding zit spreken we van respectievelijk omega-3, omega-6 of omega-9 vetzuren.
Er zijn korte, middellange en lange vetzuurketens. De lengte er van wordt bepaald door het aantal koolstofatomen.

Van belang is, dat naargelang de lengte van die vetzuurketens ze respectievelijk sneller of trager verbranden en ze anders door het lichaam verwerkt en aangewend worden. Nog van belang is dat omega drie en zes vetzuren essentiële vetzuren zijn.

Dat betekent dat het lichaam ze niet zelf aan kan maken en we er dus voor zullen moeten zorgen dat onze duiven er voldoende van ter beschikking krijgen via hun voeding of bijproducten.
 
Een goed samengesteld voer heeft al een goede omega 3- 6 verhouding en die kunnen we nog optimaliseren door het gebruik van juiste bijproducten onder de vorm van bijvoorbeeld oliën

Die kunnen er voor zorgen dat we door een juiste samenstelling van extra vetzuren in de juiste verhoudingen nog beter gebruik kunnen maken van de huidige wetenschappelijke inzichten.

Dat verbetert namelijk niet alleen de vetopname, maar zorgt er ook voor, dat we een zo egaal en efficiënt mogelijke energietoevoer en verbranding verkrijgen. Ook de omega-3 omega-6 verhoudingen optimaliseren we er mee. Dat kan duif en liefhebber alleen maar te goede komen.